Je eerste fiets

Erg leuk, maar waar moet je op letten?

De grote stap voor veel ouders is de eerste kinderfiets…. welke leeftijd… Wanneer is mijn kind er aan toe? Wel of geen zijwielen? Hippe kleur of degelijk? heel veel vragen die je jezelf kunt stellen als het gaat over het eerste fietsje van jouw zoon of dochter. En natuurlijk wil je het direct goed aanpakken.

Wanneer beginnen met fietsen?

Als je kind er aan toe is…. Tja misschien wat kort door de bocht, maar de een wil met 2,5 jaar fietsen en de ander is er op zijn 5e net aan toe. Vaak zie je met kids waar van de ouders veel fietsen dat ook vroege fietsers zijn. Elk kind is anders en maakt zijn eigen ontwikkeling door. Veelal fietsen kinderen eerder als ze een loopfiets gewend zijn.

#KleineSpaakTip: een loopfietsje is de perfecte voorbereiding voor het echte werk

Wel of geen zijwielen?

Zijwielen maakt de fiets niets anders dan een driewieler. Het kind leert geen gevoel voor balans en je leert er niet van fietsen. Ik zeg altijd: Nooit zijwielen….. omdat kinderen die met zijwielen fietsen niet leren om met evenwicht om te gaan.    hoe dan wel?  Wij denken dat we een goed advies kunnen geven. Door de jaren heen hebben we al veel kinderen geholpen aan hun eerste echte fietsje. 

 

Het is fantastisch om te zien dat die kleintjes fietsend de deur uit gaan!

 

Leren fietsen

1 – Loopfiets. Dit begint met een paar pasjes en na verloop van tijd zie je de kinderen de balans vinden op de loopfiets. Dit wil zeggen krachtig afzetten en de beide voeten van de grond. Na verloop van tijd zie je ook hierin weer vooruitgang dus met de voeten los bochten maken, echt hard crossen en hellinkjes afsjezen. Dit is vaak ook het moment dat de echte fiets in beeld komt.

2 – De echte fiets…. en natuurlijk zonder zijwielen. Waar een goede fiets aan moet voldoen lees je hieronder. Neem de tijd, en laat je kind wennen aan de fiets, oefen op en afstappen, leer hoe de rem werkt, wat doen de trappers etc. neem hier rustig de tijd voor.
Door de jaren heen hebben we al veel kinderen leren fietsen, soms al binnen 10 minuten de eerste meters zelf. Leren fietsen is echt je kind letterlijk loslaten………

Geef je kind vertrouwen en heb vertrouwen dat het lukt!!!!
En vergeet vooral niet te genieten van het grote moment.

Belangrijk bij het leren fietsen

Lichtgewicht zodat je kindje de fiets kan hanteren en op kan tillen als die gevallen is. 
In het begin goed met de voeten bij de grond kunnen in een later stadium zijn de tenen bij de grond al voldoende.

Handremmen, kinderen leren dit veel sneller dan een terugtraprem en is veiliger. Wel belangrijk hierbij is dat de juiste kind remgrepen op de fiets zitten die kort bij het stuur zitten en licht zijn om te bedienen.

Alle extra’s zo veel mogelijk weg laten zoals bagagedragers, rekjes, manden etc. Dit maakt de fiets onnodig zwaar.
Een paar spatborden zijn dan wel weer aan te raden.

Hulpmiddelen bij het leren fietsen

Stok / handgreep: Een handige mama of papa maakt achter aan de fiets een bezemsteel of iets dergelijks. Hierdoor hoef je niet te bukken als je achter je kind aan loopt en corrigeer je ze makkelijk. (ik heb zelfs een keer een stofzuigersteel gezien) of ze zijn te koop, een stok die je aan de bagagedrager of zadelpen bevestigd.

Er zijn ook hesjes met een handgreep er aan. (BikyBiky)
Deze hulpmiddelen zorgen er voor dat je makkelijker kan ingrijpen als het mis dreigt te gaan. Hou niet te krampachtig vast en probeer los te laten, kinderen ervaren dan heel snel het gevoel van evenwicht en vrijheid!

 Ik zelf ben niet zo van de hulpmiddelen, maar vindt het beste om het kind onder de oksels vast te houden. Hierdoor ervaren kinderen de nabijheid en veiligheid. Je kan als ouder dan ook goed voelen of het kind balans heeft en kan loslaten. 

Welke maat fiets?

Dit is het lastige aan een kinderfiets. Te groot is gewoon niet veilig. Maar te klein wil je natuurlijk ook niet. Want je wilt zo lang mogelijk met de fiets doen. De meest gebruikte manier is de binnenbeenlengte (BBL), maar dit is echt niet meer dan een richtlijn er zijn veel meer factoren die de maat bepalen. En soms heeft zelfs een luier er al invloed op… maar ook hoe is je kind gebouwd, korte benen lang bovenlijf of weer net andersom.

Kleine voeten of grote voeten, (met grote voeten kom je weer makkelijk bij de grond) en dan speelt de armlengte ook nog mee. Kan je kind nog niet fietsen dan is het zeker fijn als de voeten goed bij de grond kunnen, maar is het een kleine handige Harry die zo op zijn fiets springt dan kan een maatje groter weer geen kwaad.

Wat wij soms doen bij twijfel is eerst een paar maanden een fiets verhuren om te oefenen en als je kind dan goed kan fietsen dan koop je een maat groter. Ons advies is altijd passen. Neem er de tijd voor en koop zeker niet te snel een fietsje.

Hoe lang doe je met een fiets?

Een hele moeilijke vraag om te beantwoorden. Helaas groeien kinderen, maar hoe snel is altijd maar de vraag. Soms doen ze er een jaar mee, maar vaak toch wel 1,5 tot 2,5 jaar. Een groot voordeel van onze fietsjes is dat ze goed hun waarde houden.

Eenmaal een lichtgewicht fiets, altijd een lichtgewicht fiets (zeggen onze klanten 😉)

Overzicht

Merk Model Gewicht BBL
Woombikes woom 2 5,4 kg 38 cm
Frogbikes Frog43 6,3 kg 43 cm
KUbikes 14 basic 5,5 kg 36 cm
Islabikes Cnoc 14S 5,6 kg 34 cm
Islabikes Cnoc 14L 5,7 kg 38 cm

**

Merk Model Gewicht prijs BBL Bijz*
Pyro Sixteen 5.6 kg € 395,- 45 cm 2
Kokua like to bike 16 7,5 kg € 379,- 40 cm 2
Frogbikes Frog 48 6,75 kg € 330,- 42 cm 2
Islabikes Cnoc 16 6,1 kg € 330,- 42 cm 1-3
Woombikes Woom 3 5,6 kg € 339,- 38 cm 2-3
KUbikes KUbikes 16 5,7 kg € 329,- 40 cm 3
Superb Bo 16 7,2 kg €499,- 40cm 3
Early rider Belter 16 5,65 kg € 399,- 45 cm 2-3

**

Gangbare merken (niet lichtgewicht)

Ter referentie een aantal bekende gangbare merken die geen lichtgewicht zijn.

 

Merk Model Gewicht prijs
Alpina Cargo 13 kg € 259,-
Alpina Brave 11 kg € 259,-
Loeki Alligator 11,5 kg € 249,-
Loeki Booster 12 kg € 169,-
Puky Z8 10,9 kg € 180,-

Persoonlijk advies:

Welke fiets past het best? Wij luisteren, laten zien en nemen de tijd voor het juiste advies!

Wij werken alleen op afspraak zodat je de tijd krijgt die je verdiend! Bel, Mail of app ons voor een afspraak. 

Pieter en Cynthia Wagemakers


Laan der Verenigde Naties 28

3844 AG  Harderwijk
0341-421340 of 06-168 164 43


dekleinespaak@gmail.com

KVK: 60155442

Open op afsraak

Officieel dealer van: