de kleine spaak

Je eerste fiets

Tips van kinderfiets specialist

Ja, de eerste fiets voor jouw kind. Op deze pagina vind je veel informatie, tips en advies van wat wij in de ervaring meemaken.
Mocht je vragen hebben, tips willen delen of ons op iets wijzen. Laat het ons gerust weten.

Een grote stap voor veel ouders is de eerste kinderfiets…. Welke leeftijd? Wanneer is mijn kind er aan toe? Wel of geen zijwielen? Hippe kleur of degelijk? Heel veel vragen die je jezelf kunt stellen als het gaat over het eerste fietsje van jouw zoon of dochter. En natuurlijk wil je het direct goed aanpakken.

de kleine spaak

Wanneer beginnen kinderen met fietsen?

Als je kind er aan toe is…. Tja misschien wat kort door de bocht, maar de een wil met 2,5 jaar fietsen en de ander is er op zijn 5e net aan toe.
Vaak zijn kids wat sneller met fietsen als de ouders ook veel fietsen. Elk kind is anders en maakt zijn eigen ontwikkeling door.
Veelal fietsen kinderen eerder als ze een loopfiets gewend zijn. Want een loopfietsje is een veilige manier om te balanceren. 

Dat is een fijn idee voor het kind, maar ook zeker voor de ouders.  Een loopfiets kun je wel mee beginnen vanaf en ongeveer 1,5 jaar. Zeker onze Woom 1 is daar goed geschikt voor, omdat deze lekker licht is. Het echte fietsen met trappers kan ongeveer vanaf 2,5 jaar (de snelle, vroege fietsertjes).

Tussen de 3e en 4e verjaardag is vaak een mooi moment om op zoek te gaan naar de eerste echte fiets voor jouw kind. Een leuk verjaarsdagcadeau. En wat een trotse blik van jouw kind kun je dan verwachten.

Als je kind eraan toe is om te fietsen, is hij eraan toe.

Pieter

Specialist lichtgewicht kinderfietsen

de kleine spaak

Wel of geen zijwielen?

Zijwielen maakt de fiets niets anders dan een driewieler. Het kind leert geen gevoel voor balans en je leert er niet van fietsen. Ik zeg altijd: Nooit zijwielen….. omdat kinderen die met zijwielen fietsen niet leren om met evenwicht om te gaan.

Hoe dan wel?  Wij denken dat we een goed advies kunnen geven. Door de jaren heen hebben we al veel kinderen geholpen aan hun eerste echte fietsje.  En dat begint eigenlijk altijd met een loopfiets. Hierdoor kunnen de kinderen stapsgewijs omgaan met evenwicht houden. 

Ik zeg altijd; nooit zijwieltjes

Pieter

Specialist lichtgewicht kinderfietsen

de kleine spaak

Jouw kind leren fietsen

1. De voorbereiding

Een goed voorbereiding is een loopfietsje. Zodra jouw kind kan lopen, kan hij of zij aan de slag met een loopfietsje. Jouw kind dan spelenderwijs wennen aan een fietsje. En het is goed voor de balans. Gewoon lekker in de tuin of zelfs in huis. Zo heb je zicht en is het veel veiliger dan buiten op straat met verkeer.

Ga niet met zijwieltjes aan de gang. Want zo leren ze geen evenwicht te houden. Balans en evenwicht is namelijk het belangrijkste wat ze moeten leren.

2. Het juiste moment

 Wanneer is het juiste moment? Jouw kind moet er klaar voor zijn. Zowel lichamelijk als geestelijk. Sommige kids willen zelf al met een jaar of 2,5 de fiets pakken. Maar anderen vinden het juist heel spannend. Zij wachten liever nog een poosje. Het valt ook niet mee natuurlijk. Fietsen is natuurlijk best lastig; evenwicht bewaren, trappen, remmen, sturen en dan ook nog opletten. Kinderen kunnen tot een jaar of 4 sowieso nog moeilijk gevaar inschatten. Dus veiligheid voorop. Oefen op een een rustige plaats, bijvoorbeeld een schoolplein of achter in de tuin als daar de ruimte voor is.

Nogmaals, ga niet met zijwieltjes aan de gang. Want zo leren ze geen evenwicht te houden. Balans en evenwicht is namelijk het belangrijkste wat ze moeten leren. Zodra ze dat onder de knie hebben, kan het echte werk beginnen.

3. Klaar voor de eerste fietsles

 • Zorg voor de juiste maat fiets. Een te grote fiets is echt niet handig en ook niet veilig. Je kind moet met de voeten bij de grond kunnen. Ook moeten de handen makkelijk bij het stuur kunnen. Jouw kind moet zelf de controle hebben over het fietsje.
  Een fiets ‘op de groei’ kopen is geen goede investering. Omdat juist kleine fietsjes goed hun waarde behouden (die van ons in ieder geval) kun je beter een fiets aanschaffen die goed past.
 • Voor extra veiligheid adviseren we een helm. Het is niet verplicht in Nederland om een fietshelm te dragen. Mocht je wel een helm willen. Dan geldt ook hierbij; kies de juiste maat helm.
 • Loopfiets
  Dit begint met een paar pasjes en na verloop van tijd zie je de kinderen de balans vinden op de loopfiets. Dit wil zeggen krachtig afzetten en de beide voeten van de grond. Na verloop van tijd zie je ook hierin weer vooruitgang dus met de voeten los bochten maken, echt hard crossen en hellinkjes afsjezen. Dit is vaak ook het moment dat de echte fiets in beeld komt.
 • Fiets met trappers:
  Natuurlijk zonder zijwielen. Waar een goede fiets aan moet voldoen lees je hieronder. Neem de tijd, en laat je kind wennen aan de fiets, oefen op en afstappen, leer hoe de rem werkt, wat doen de trappers etc. neem hier rustig de tijd voor.
  Door de jaren heen hebben we al veel kinderen leren fietsen, soms al binnen 10 minuten de eerste meters zelf. Leren fietsen is echt je kind letterlijk loslaten………

Geef je kind vertrouwen en heb vertrouwen dat het lukt!

Vergeet vooral niet te genieten van dit grootse moment!

Pieter

Specialist lichtgewicht kinderfietsen

de kleine spaak

Wat als mijn kind niet wilt fietsen?

Er zijn natuurlijk ook kids die wat minder enthousiast zijn. Daar hebben we ook wel een aantal tips voor. Ga in ieder geval niet pushen. Maar ga begripvol om met de spanning die ze voelen. Want het is best wel een ‘dingetje’ voor de kids. Spelender wijs kun je de kids kennis laten maken met de fiets of loopfiets. Laat je kind bijvoorbeeld met de fiets aan de hand lopen. Zo kan hij al een beetje wennen en wat gevoel erbij krijgen.

Daarna kun je heel voorzichtig jouw kind op het zadel zetten. Zo kan hij ervaren dat het eigenlijk helemaal niet zo eng is.
En dit kun je langzaam proberen uit te breiden naar het echte werk.

 • =positief motiveren
 • =geef je kids zelfvertrouwen
 • =niet forceren
 • =geef complimenten
 • =maak er een feestje van

de kleine spaak

Welke maat fiets is goed?

Dit is het lastige aan een kinderfiets. Te groot is gewoon niet veilig. Maar te klein wil je natuurlijk ook niet. Want je wilt zo lang mogelijk met de fiets doen. De meest gebruikte manier is de binnenbeenlengte (BBL), maar dit is echt niet meer dan een richtlijn er zijn veel meer factoren die de maat bepalen. En soms heeft zelfs een luier er al invloed op… maar ook hoe is je kind gebouwd, korte benen lang bovenlijf of weer net andersom.

Kleine voeten of grote voeten, (met grote voeten kom je weer makkelijk bij de grond) en dan speelt de armlengte ook nog mee. Kan je kind nog niet fietsen dan is het zeker fijn als de voeten goed bij de grond kunnen, maar is het een kleine handige Harry die zo op zijn fiets springt dan kan een maatje groter weer geen kwaad.

Neem bij twijfel altijd contact met ons op. BBL en lengte van het kind kunnen we echt en ook op afstand een goed advies geven. Bij twijfel kan je natuurlijk komen passen. Neem er de tijd voor en koop zeker niet te snel een fietsje.

welke maat fiets

de kleine spaak

Belangrijk bij het leren fietsen.

Lichtgewicht zodat je kindje de fiets kan hanteren en op kan tillen als die gevallen is. Hoe lichter hoe meer controle je kind heeft over het fietsje.

In het begin goed met de voeten bij de grond kunnen in een later stadium zijn de tenen bij de grond al voldoende. Zo kunnen ze eenvoudig op- en afstappen.

Handremmen; kinderen leren dit veel sneller dan een terugtraprem en het is veiliger. Wel belangrijk hierbij is dat de juiste kind remgrepen op de fiets zitten die kort bij het stuur zitten en licht zijn om te bedienen.

Alle extra’s zo veel mogelijk weg laten zoals bagagedragers, rekjes, manden etc. Dit maakt de fiets onnodig zwaar.
Een paar spatborden zijn dan wel weer aan te raden.

Magic Moment
 • =een lichtgewicht fietsje
 • =goed met de voeten bij de grond kunnen
 • =handremmen in plaats van terugtraprem
 • =geen extra's op de fiets

de kleine spaak

Hoe lang doe je met een kinderfiets?

 Een hele moeilijke vraag om te beantwoorden. Helaas groeien kinderen, maar hoe snel is altijd maar de vraag. Soms doen ze er een jaar mee, maar vaak toch wel 1,5 tot 2,5 jaar. Een groot voordeel van onze fietsjes is dat ze goed hun waarde houden. 

Bekijk onze pagina over tweedehands fietsen

Eenmaal een lichtgewicht fiets, altijd een lichtgewicht fiets ( zeggen onze klanten)

Pieter

Specialist lichtgewicht kinderfietsen

de kleine spaak

Bekijk onze toppers

Persoonlijk advies:

Welke fiets past het best? Wij luisteren, laten zien en nemen de tijd voor het juiste advies!

Wij werken alleen op afspraak zodat je de tijd krijgt die je verdiend! Bel, Mail of app ons voor een afspraak. 

Pieter en Cynthia Wagemakers


Laan der Verenigde Naties 28

3844 AG  Harderwijk
0341-421340 of 06-168 164 43


dekleinespaak@gmail.com

KVK: 60155442

Open op afsraak

Officieel dealer van:

woom kinderfiets
toutterrain
pyrobikes
frog bikes kinderfiets
FollowMe
Winkelmand
There are no products in the cart!
Winkel verder
0
×

Hoi...

Voor eenvoudige vragen. Stuur een Whatsapp.
Of stuur een e-mail naar:  info@dekleinespaak.nl

×