Nu is het tijd voor een fiets met pedalen. De eerste stap van een loopfiets naar een trapfiets is kleiner dan het in eerste instantie lijkt. Als kinderen met succes hebben geleerd hun evenwicht te bewaren op de loopfiets, dan is de overstap naar een trapfiets vrij gemakkelijk. En zelfs als ze dat niet hebben gedaan, zullen ze nog steeds leren rijden! Het is belangrijk om kinderen de verbinding tussen de cranks en de wielen te laten zien, zodat ze weten hoe ze door trappen vooruit gaan. Als ze dat eenmaal hebben begrepen, laat je ze zien hoe de rem werkt. Gewoonlijk duurt het maar een paar trappen om voor kinderen om het principe achter fietsen te begrijpen en zelf aan de slag te willen. Met de handen van een ouder op hun schouders ter ondersteuning en met hun ogen recht vooruit, kunnen ze hun eerste pogingen doen terwijl ze eraan denken te oefenen met het remmen. De voorrem en de achterrem hebben verschillende kleuren, zodat kinderen ze niet door elkaar halen.

Stap 1: trappen op de pedalen

Voordat je naar de eerste oefensessie gaat, is het een goed idee om de nieuwsgierigheid van het kind naar fietsen te gebruiken om de belangrijkste functies uit te leggen. Als ze eenmaal hebben begrepen hoe fietsen in theorie werkt, zal het voor hen een stuk gemakkelijker zijn om in de praktijk te fietsen. Het leerproces is ook gemakkelijker als kinderen al weten hoe ze op een loopfiets moeten rijden. En veiligheid voorop!

Tip:
#1: Laat het kind zien hoe het achterwiel beweegt als de pedalen draaien; til gewoon de fiets in de lucht en draai de pedalen zo snel mogelijk met je hand. Je kunt dan de rem gebruiken om het draaien van het wiel te stoppen.

#2: De zadelhoogte moet zo worden ingesteld dat het kind gemakkelijk met beide voeten de grond kan als het op het zadel zit; de hielen moeten het enige deel van de voeten zijn dat iets van de grond is.

#3: Ondersteun het kind tijdens de eerste pogingen door de schouders of het zadel van de fiets vast te houden. Zorg ervoor dat je je niet te stevig vasthoudt – en gebruik geen zijwieltjes. Kinderen zullen automatisch leren hun evenwicht te bewaren, vooral als ze wat sneller gaan.

Stap 2: fietsen

Het grote moment is bijna aangebroken! Zelfs als een kind nog wat steun van mama of papa nodig heeft, is het belangrijk dat ze kunnen voelen dat ze vooruit gaan door te trappen op de pedalen. Als ze dat eenmaal goed door hebben, zijn ze niet meer te stoppen. Letterlijk! Dus loop nog goed met ze mee.

Tip:
#1: Zodra kinderen zelf de pedalen kunnen draaien, kunnen ouders hun handen even weghalen en het kind geleidelijk langer zelfstandig laten rijden.

#2: De beste plek om te leren is op een vlakke weg met veel ruimte en geen obstakels zoals stoepranden.

Stap 3: remmen en stoppen

Loop de eerste keer mee met je kind. Zo kun je je kind laten stoppen om ongelukken te voorkomen. Na een paar pogingen kan je kind zelf proberen de remmen te gebruiken. Ren nog gerust met ze mee. Ook als ouder zijnde is het letterlijk je kind loslaten. Vertrouw op je kids!

Tip:
Kinderen remmen intuïtief met hun voeten, dus het is belangrijk om ze zo vroeg mogelijk op een leuke en speelse manier te laten zien hoe ze de groene handrem kunnen gebruiken. Trap eerst op de rem en zet dan je voeten op de grond – dat is de beste manier om de fiets tot stilstand te brengen!

Stap 4: zelf op pad

De laatste stap voor kinderen op weg naar zelfstandig fietsen is leren zelfstandig op pad te gaan. Dit is een gemakkelijke vaardigheid voor hen om te leren als je een paar dingen in gedachten houdt. Uiteraard fiets of loop je zelf mee. Probeer eens een klein rondje om het blok. Zorg er wel voor dat je dit op een rustig moment kan doen. Dit is de ultime test voor de kids. Als ze dit hebben gedaan zul je ze zien glunderen van oor tot oor.

Tip:
#1: Elk kind heeft een dominant been – trappen ze liever met hun linker- of rechtervoet tegen een voetbal? Dit is het been waarmee u bij het wegrijden op het pedaal moet trappen. Het pedaal moet net niet helemaal horizontaal worden geplaatst. Ga op het zadel zitten, draai het pedaal in de juiste positie, zet je voet op het pedaal, druk naar beneden en zet je met de andere voet af van de grond.

#2: Als alternatief kunnen kinderen op de vertrouwde manier vertrekken zoals ze zouden doen op een loopfiets: wegrollen en, wanneer ze voldoende snelheid hebben, hun voeten op de pedalen zetten.

Winkelmand
There are no products in the cart!
Winkel verder
0
×

Hoi...

Voor eenvoudige vragen. Stuur een Whatsapp.
Of stuur een e-mail naar:  info@dekleinespaak.nl

×