de kleine spaak

Fietsen met een beperking of

handicap

Samen op zoek naar de oplossing

Een geschikte kinderfiets als je kind een verstandelijke of lichamelijke beperking heeft of ziek is. Of als leren fietsen voor jouw kind niet makkelijk is door welke reden dan ook.
Een fiets vinden voor een kind waarbij het allemaal net even anders gaat. Ik zie het als kinderen met een uitdaging, of anders gezegd samen op zoek naar de oplossing.  Samen de grenzen verleggen en kijken wat er kan. En we komen er steeds weer achter dat er meer kan dan we in eerste instantie gedacht hadden. 

We hebben in de loop van de jaren al heel veel kinderen gezien en met plezier op de fiets geholpen, zoals kinderen met;

  • NAH
  • Downsyndroom
  • Verstandelijke beperking 
  • Lichamelijk beperking 
  • Hypermobiel
  • Epilepsie
  • Lichte spasme
  • Hartafwijking
  • Verminderde spierkracht 

De eerste fiets voor jouw kind met een beperking. Op deze pagina vind je veel informatie, tips en advies van wat wij in de ervaring meemaken.
Mocht je vragen hebben, tips willen delen of ons op iets wijzen. Laat het ons gerust weten.

fietsen met een beperking woom bikes de kleine spaak

Met hulp van Annie…

fietsen met een beperking of handicap woom bikes de kleine spaak

Tot helemaal zelfstandig fietsen!

de kleine spaak

De zoektocht naar wie ons kan helpen

 We merken vaak dat ouders al lang op zoek zijn naar een oplossing voor hun kind. Bij een reguliere fietsenmaker komen ze er vaak niet 1..2..3 uit. Ouders zoeken vaak naar goede informatie, maar ze zoeken ook naar mensen die meedenken en kennis van kinderfietsen hebben.

Wij vinden het zelf heel prettig om de tijd hiervoor te nemen. Maar ook om met elkaar eens rustig te brainstormen en informatie uit te wisselen. En zeker niet onbelangrijk, weten hoe je een kind kunt leren fietsen.

We zijn eraan gewend om in oplossingen te denken en proberen altijd mee te denken. Waar ligt de grens?  Dat weten wij ook niet, maar iets gevoel voor evenwicht is wel belangrijk. We werken niet met 3-wielers of zijwielen. Is dat nodig dan kom je echt uit bij de revalidatie oplossingen.

We denken in mogelijkheden

Wat kun je het beste doen? Bel ons gerust en wij bespreken graag de mogelijkheden. Het is altijd mogelijk om op afspraak bij ons langs te komen. Heb je wat meer tijd nodig om te wennen aan de omgeving? Of is het belangrijk dat het niet te snel gaat? Geef dit aan. Want wij maken daar echt graag ruime en tijd voor vrij. Heeft je kind al ondersteuning bij het bewegen, zoals een fysiotherapeut of zorgprofessional? Samen met hun kunnen we in gesprek gaan om naar mogelijkheden te kijken.

Wij genieten ervan om elk kind op de fiets te helpen.

Pieter

Specialist lichtgewicht kinderfietsen

de kleine spaak

Op een lichtgewicht fiets leer je veel makkelijker fietsen

Doordat kinderfietsen over het algemeen veel en veel te zwaar zijn (zelfs voor een ‘normaal’ kind al bijna niet hanteerbaar). Dan gaat het al helemaal niet lukken als het fietsen voor je kind niet zo vanzelfsprekend is. En daarmee zijn er soms al teleurstellende ervaringen geweest. En is het op deze manier (nog) niet gelukt om te leren fietsen. Wat de ervaring is van ons met een lichtgewicht fiets, is dat daarmee de eerste drempels worden weggenomen. Deze fietsen zijn veel beter hanteerbaar. De fietsen sturen lichter. Je kunt makkelijker opstappen en afstappen. Tot slot; ze fietsen ook veel lichter en prettiger!

Vaak krijgen we ook de vraag of een elektrische fiets een oplossing kan zijn voor deze kinderen. Omdat een reguliere kinderfiets veel te zwaar is en niet hanteerbaar is, denk je elektrisch fietsen kan dat oplossen. Maar een elektrische fiets is een nog zwaardere fiets nog minder makkelijk handelbaar. Ook is het vaak voor de doelgroep belangrijk dat alles niet te snel gaat, inschatten, reageren, remmen gaat toch vaak net iets minder snel….

Met een elektrische fiets probeer je het probleem van een te zware fiets op te lossen, maar wat als je eens probeert te fietsen op een lichtgewicht fiets?

Lees hier nog meer over kids en elektrische fietsen.

de kleine spaak

Onze successen

Die hebben we al heel veel gehad! Echt heel leuk en waardevol vinden we dat. Vooral de blijdschap en de verbazing van de ouders! En de trots en het plezier van jouw kind!

Maar succes heb je samen en doe je met elkaar. We werken hier in ook veel samen met Annie van Samen op fietsen, die in Amersfoort fietslessen geeft aan kinderen en volwassenen.  We overleggen veel met elkaar. Zij werkt ook met een aantal Woom fietsen die wij haar ter beschikking stellen. Want wij vinden dat fietsen voor iedereen toegankelijk moet zijn. Dus als er een mogelijkheid is, dan vinden we die samen. Goed fietsonderwijs zal voor iedereen mogelijk moeten zijn. En met de nadruk op plezier!

Bij Annie leert iedereen fietsen, echt waar!!

 

fietsen met een handicap De kleine spaak en samen opfieste

Annie kan (bijna) iedereen leren fietsen!  Ze heeft al heel veel mensen, jong en oud, leren fietsen.

Ga eens naar haar website Samen Opfietsen voor meer informatie over leren fietsen.

Annie

Samen Opfietsen

de kleine spaak

Het verhaal van Julia

Van Evert Fieret (vader van Julia)

Het klinkt raar, maar dankzij het actieve meedenken van Pieter fietst onze dochter!

Het zit zo. Onze dochter Julia (8) heeft een ernstige vorm van epilepsie, het syndroom van Dravet. Één van de kenmerken daarvan is dat ze door inspanning snel een grote aanval kan krijgen, met alle gevolgen van dien. Zodoende moesten we haar, in haar jonge-kind-zijn, erg vaak afremmen. Niet lekker voetballen, zwemmen, etc. Ook fietsen was teveel van het goede, na 5 minuten ging het vaak mis. Toch wil je graag je kind zo gewoon mogelijk opvoeden, en mobiliteit hoort daarbij.

Via via hoorden we iets over een soort aanhangsysteem voor achter de fiets, waarbij ze mee zou kunnen rijden. We kwamen uit bij de Kleine Spaak, waar ze inderdaad de FollowMe verkochten. Dit werd niet slechts een zakelijke transactie, maar doordat Pieter, als expert, ons aangaf dat we Julia niet moesten onderschatten, durfden we de stap zonder zijwieltjes snel te maken.

Daarnaast zorgde de nieuwe lichtgewicht fiets (een schitterende rode Woom 4, met bijpassende helm) ervoor dat ze zich minder hoefde in te spannen met trappen en door de versnellingen dit ook nog (een beetje) zelf kon regelen. De FollowMe zorgde er tevens voor dat we haar als ouders bij het fietsen altijd dichtbij hadden en een oogje in het zeil konden houden. Daarnaast was het systeem flexibel genoeg om haar ook zo af en toe zelf een stukje te laten rijden.

Julia blijft zich (gelukkig) ontwikkelen, waardoor ze op een gegeven moment te groot werd voor haar Woom 4. In eerste instantie hard gaan googelen om een elektrische kinderfiets te kunnen vinden. Helaas, deze zijn er niet of alleen zeer speciale, met tevens een zeer speciaal prijskaartje. Toch maar weer terug naar (inmiddels) Ermelo. En gelukkig, er was een oplossing.

Tegen de verwoestend simpele logica van Pieter kon ik niet op: waarom zou je een fiets kopen, die zwaarder maken met accu e.d., zodat je daarna weer lichter kan trappen? Zou een lichtgewicht fiets niet beter zijn? Al verder denkende zou een elektrische fiets haar een snelheid geven die misschien helemaal niet bij haar en haar reactievermogen past. Zodoende, dit keer een Woom 5 (en nu in het groen). Julia straalde van oor tot oor toen ze hem kreeg. En, wij hebben als ouders langzamerhand weer een stapje durven nemen: waar ze voorheen alleen op de stoep voor het huis heen en weer mocht fietsen, laten we haar nu zo af en toe (na 7,5 jaar) zelf rondjes rijden in de wijk. En genieten dat ze doet!

Zodoende, zonder alle goede adviezen (en materialen) zouden we niet zover zijn als we nu zijn.

julia De Kleine Spaak 1920 x 500 px 600 x 800

Gewoon onderweg naar school op de fiets. 12 kilometer! genieten!

Officieel dealer van:

woom kinderfiets
Kopie van Konabikes officieel dealer De Kleine Spaak
pyrobikes
frog bikes kinderfiets
FollowMe
toutterrain
Winkelmand
There are no products in the cart!
Winkel verder
0
×

Hoi...

Voor eenvoudige vragen. Stuur een Whatsapp.
Of stuur een e-mail naar:  info@dekleinespaak.nl

×