Zomervakantie 2016

Route: Ronde door Oostenrijk, Een combinatie van deze routes waardoor we een mooie ronde door Oostenrijk konden fietsen.
Alpe Adria Radweg: Salzburg – Villach
Drau Radweg: Villach – Maribor
EuroVelo 9: Maribor – Aspang-markt (Wenen)
Oostenrijk in paar steekwoorden: Kindvriendelijk, leuk fietsen, uitdagend, goede faciliteiten

Woensdagavond zijn we vertrokken na een gewone werkdag te hebben gehad. Rond 17.45 zijn we in Harderwijk met de fietsen, familie en bagage in de trein gestapt. Helaas maakte de conducteur het ons niet makkelijk en moest het allemaal volgens de regels…. wij hebben braaf mee gewerkt en de reis kon beginnen(Het was nogal druk in de trein met veel fietsen en we hadden de fietsen op een plek gezet waar het eigenlijk niet mocht, dus een station verder uit de trein en ons verdeeld met fietsen over 2 fietsplekken in de trein)… Het nadeel was dat we de conducteur de rest van de reis aan de praat moesten houden. Hij probeerde zijn streng zijn een soor van goed te maken. Overstap Amersfoort naar Amsterdam waar de City Nightline vertrekt. We hadden natuurlijk ook in Utrecht op kunnen stappen, maar het voordeel van Amsterdam is dat de trein vaak iets eerder klaarstaat. Je kunt dus rustig instappen en de kids hoeven niet zo lang wakker te blijven. De reis is verder prima verlopen en rond 7.30 de volgende dag stonden we op München Centraal waar we overstapten op de trein naar Saltzburg. Een prima trein met veel ruimte voor de fietsen en makkelijk instappen. Rond 9 aankomst op Salzburg en kon de fietsvakantie echt beginnen.

2 dagen voor de start van onze vakantie hebben we de route nog veranderd. Dit naar aanleiding van een paar gezinnen die de Alpen Adria route voor ons uit fietsten en een dagelijks reisverslag plaatsten. Aan de hand van hun ervaring, hebben we de westelijke variant genomen via Unken en Sell am See

Dag 1 Salzburg – Bad Reigenhall (D) 21km 124hm Camping Staufeneck €23,50
Na aankomst in Salzburg, zijn we de stad in gefietst. Naar een stadspark met speeltuin gegaan, de kinderen hebben hier even lekker gespeeld, en we hebben ons allemaal in de fietskleren gehesen. Via de toeristische attracties en een brug met allemaal slotjes (waarmee mensen blijkbaar laten zien dat ze voor eeuwig bij elkaar horen) de stad uit gefietst onderweg nog bij een supermarkt de boodschappen voor 2 dagen gehaald. Via een rustige route met landweggetjes aangekomen bij de camping. We mochten zelf een plekje uitzoeken op het tentenveld. Hier stond ook een slecht weer caravan die je mocht gebruiken. Simpele kleine camping, direct aan een rivier.

Dag 2 Bad Reigenhall (D) Lofer 35km 324hm Camping Grubhoff €51.50
Na een lekker eerste nachtje, net voor de regen de tent afgebroken. De bui bij de receptie afgewacht en na eer uurtje was het droog en konden we vertrekken Via een mooie fietsroute over stille weggetjes en langs de Saalbachsee zonder dat we het merkten Oostenrijk weer ingefietst. De fietsroute gaat nu en dan op en neer, maar blijft steeds de leuke weggetjes volgen. Ook redelijk veel onverhard wat het dan weer extra leuk maakt.
Bij Pepijn vonden we nog een teek in het oor, deze gast hebben we maar even verwijderd.
In Lofer een ijsje gescoord en toen nog een klein stukje naar de camping De camping is megagroot met alles er op en er aan. Kinderen vermaken zich goed in de speeltuin en wij genieten van wat er om ons heen gebeurd….

Dag 3 Lofer – Zell am See. 45km 468hm Camping Panorama camp €40,-
Met mooi weer op tijd vertrokken, joeppie!!! Het wordt snel warm en we peddelen op ons gemak naar Sell am See. Hier genoten van de toeristen en de drukte. We konden de oevers van het meer volgen en slalommen om de wandelaars. In Zell am See de boodschappen voor 2 dagen gehaald en op naar de camping. Tent op het tentenveld gezet. Ondertussen was het erg heet geworden, dus Cynthia met de kids naar het meer om te zwemmen en ik de mannentaak uitgevoerd en dat was Campinggas halen voor de brander….. ’s Avonds heel erg onweer gehad wat het tentenveld in een modderpoel veranderde. Sop, sop, sop als je naar je tent liep. Gezellig in de tent gegeten.

Dag 4 Zell am See – Embach 25km 445hm camping biobauernhof Unteregg €33,-
Na het onweer van gisteravond is het veld waar we op staan nog steeds een modderpoel. We besluiten snel te vertrekken. Het is een stuk minder warm dan gister en we hebben de jasjes weer aan. Doordat we de komende dagen veel moeten klimmen, hebben we de etappes wat korter gemaakt. Vandaag gaan we naar een camping op 850m die een stukje van de route ligt. We volgen de route tot 4 km van de camping. Vanaf hier was het 3.5km klimmen met 12%. De route weet ons steeds mooi bij de grote weg weg te houden. Alleen een klein stukje niet. We besluiten Pepijn aan te koppelen aan de Follow-me en we rijden in een treintje over de grote weg. Gelukkig worden we er na 500m er al weer afgeleid en worden we weer naar de oude weg geleid. Het laatste stuk naar de camping is de 12% klim. We delen de route in een paar stukken op en houden de reep chocolade in de aanslag. Het lukt om alles omhoog te fietsen! Wat zijn we trots op de kids. Achteraf valt het dan toch wel mee. De camping is briljant. Klein, mooi uitzicht en skelters voor de kids. Er zijn koeien en konijnen. En zelf nog een klein zwembad. We zijn best vroeg op de camping. Als we de tent hebben staan, begint het te regenen. Wij genieten van een middag rust. Kids lezen boekjes of luisteren verhalen op de mp3 speler. ’s Avonds pannenkoeken gegeten.

Dag 5 Embach – Bad Gastein 27km 325hm camping Ellengrund. €36,-
En nu weer 12% naar beneden, dit hebben we zo gepiept. Beneden bij de rivier pakken we de route weer op en na een paar kilometer beginnen we aan de steile klim naar de Klammtunnel. Doordat de route via land en bosweggetjes omhoog gaat, worden we als fietsers echt niet ontzien. Tot onze verbazing klimt Marit zonder problemen alles omhoog. Ik met Pepijn in de follow-me heb het zwaarder en raak uit balans waardoor ik een klein stukje moet lopen om weer op te kunnen stappen. Maar we komen boven bij de ingang van de tunnel. Er is een fietspad in de tunnel, gescheiden van de auto’s. We geven de kinderen de instructie dat we in één keer zonder te stoppen door de tunnel gaan en dat we door de herrie niet kunnen praten. Na 1500 meter zijn we er uit. Het is nooit leuk tunnels, maar deze was te doen. Na de lange tunnel hebben we nog een korte tunnel helemaal alleen voor fietsers. Het miezert een beetje, dus regenjassen aan. In Dorf Gastein scoren we een kop koffie en in bad Hofgastein doen we boodschappen. En in Bad Gastein staan we op de camping.. En denk maar niet dat we uitgebadderd zijn, want op de camping liggen we lekker in het zwembad. Door het onweer van gisteravond is de watervoorziening niet zo stabiel, gelukkig hebben we nog fris water in de bidons zitten. De druk is van de leidingen af

Dag 6 Bad Gastein – Obervellach 24km 410hm camping Obervellach. €30,-Vandaag de grote dag, op naar het hoogste of het hoogtepunt van de vakantie. Mensen op de camping hebben ons al gewaarschuwd dat het een zware klim is….. En als je dat weet, kan het alleen maar mee vallen. Echt makkelijk is het niet, maar wel leuk omdat je helemaal door Badgastein omhoog klimt dus langs de waterval en de grote leegstaande hotels. Veel bekijks onderweg. We waren voor de middag al op station Bockstein waar we even moesten wachten op de trein. Kaartjes gekocht en met de autoschleuse Tauerenbahn in 12min de berg door. In Malnitz geluncht en toen aan de alternatieve route begonnen over het oude spoortracé van de Tauerenbahn. Het begin was erg slecht en stenig, maar eenmaal op het oude tracé was het heerlijk fietsen en wat een briljant uitzicht! Dit is echt een aanrader om te doen. De normale route gaat over de provinciale weg zonder voorziening.

Bij het oude station van Obervellach zijn we aan de afdaling begonnen over een echte haarspelden weggetje. In Obervellach een ijsje gescoord en toen naar de camping. Deze was overvol, maar als we even een uurtje zouden wachten mochten we op het eilandje kamperen waar nu de kano’s lagen. Echt een top plek midden in de speeltuin aan het water. ’s Middags hebben de kinderen en wij ons vermaakt met zwemmen en klimmen in de zeer uitgebreide seeltuin met alles er op en er aan.

Dag 7 Obervellach – Spital an der Drau 38 km 288hm camping Draufluss. €26,-
Lekker dagje gefietst, route was vergeleken met de afgelopen dagen niet spectaculair maar gewoon leuk!. We waren vroeg in Spital op de camping onze tent in de voortuin van een camper gezet en lekker naar het zwembad geweest aangezien er op de camping niets te doen was.

Dag 8 Spital an der drau – Drobollach (Faaker See) 50 km 222hm Camping Marhof €30,-
We blijven de Drau volgen door een breed dal. We worden weggehouden van de drukke wegen en kunnen heerlijk fietsen over rustige land en grindweggetjes langs de Drau. De Drau steken we met een oude kabelpont over en we vervolgen onze weg klimmen doen we niet meer. Maar alleen aan het einde van de dag was er nog een stevige klim naar de camping. Het was loeiheet maar we werden beloond met een goede schaduwplek en een zwembad. En veel vragen waar we vandaan kwamen en waar gaan jullie naar toe……

Dag 9 Drobollach – Feistritz 36km 306hm Camping Juritz. €33,-
We blijven de Drau volgen die je hier niet echt een rivier kunt noemen, maar meer een aaneenschakeling van stuwmeren met dus af en toe een flinke afdaling. De wegen bestaan voornamelijk uit grindpaden langs de oever van het meer, we genieten volop van de rustige wegen en komen nauwelijks een auto tegen. Maar ook geen dorpjes, omdat je deze vaak onderlangs het meer passeert. Kortom een dag met veel natuur, grind en water. In Freistritz komen we gelijk bij het begin van het dorp de camping al tegen. We mogen zelf een plekje uitzoeken aan de hand van de reserveringslijst die we meekrijgen. Mooie Camping met speeltuin en zwembad. Cynthia gaat boodschappen voor 2 dagen doen in het dorp en de kinderen vermaken zich in de speeltuin en zwembad. Later op de dag krijgen we nog wat regen we koken dus onder de luifel en eten in de tent.

Dag 10 Fiestritz – Dullach 54km 200hm Camping stausee €32,-
Eigenlijk een vervolg van gisteren. Rust, grind, water, vlak. Maar Pepijn lukt het niet om tempo te maken en blijft rond de 12kmph fietsen. Een aantal keer aangespoord, maar de gang kwam er niet in. En hij begon al te vragen of hij in de follow-me mocht. Gestopt, fiets nagekeken en toen bleek er een rem aan te lopen. Waarschijnlijk met spelen op de camping ergens tegen aan gekomen. Wij weer een les, hij een dikke knuffel en sjeest weg op zijn fiets. Alleen het laatste stuk deze dag moeten we klimmen. De Camping is echt een verrassing. De plek die we krijgen is naast een stacaravan met lekker veel schaduw maar de camping heeft een prachtig zwemmeer waar we heerlijk van genieten. Het is supergroot er ligt een vlot in waar we heerlijk op drijven en we zijn helemaal alleen.

Dag 11 Dullach – Lavamund 33km 300hm camping Campingplatz Lavamund
De route houdt niet meer de oevers van de rivier aan, maar gaat wat hoger op. De Drau loopt door een kloof. In Ruden halen we bij het lokale café de koffie en drinken deze in de speeltuin naast de kerk op. Hierna fietsen we door naar het volgende hoogtepunt en dat is de Jauntabrucke deze spoorbrug is 96m hoog en het smalle fietspad is langs de brug gehangen. We hebben hier staan kijken naar het bungeejumpen. Op de vraag of we ook een sprong willen wagen, zul je ’t antwoord wel kunnen raden. Nog geen km verderop een smalle door de EU gesponsorde hoge hangbrug over een zijdal. Hier ook een watertappunt en een mooie picknickplek waar we geluncht hebben. Hierna het laatste stuk naar Lavamund. De camping was direct naast de gemeentelijke zwemvijver hier heerlijk in gezwommen. Ons gas was bijna op, maar zelfs dit nog in Lavamund op zondag kunnen kopen.

Dag 12 Lavamund – Potdvelka 47km 687hm Zolder boven museum smederij €60,-
Maandagmorgen dus eerst booschappen doen voor de komenden 2 dagen bij de Billa. Op naar de grens waar we bij de grensbewaking hebben gekeken. En dan rijden we Slovenë in. Dit was voor de kinderen de eerste keer dat ze een grensovergang met bewaking zagen. Tot Dravograd fietspad langs de weg. In Dravograd de fietsbrug over de Drau en achter het station een rustig weggetje ingeslagen. Tot Potvelka een klimmen, dalen, klimmen, dalen weg langs de Drau Met veel grindpaden en erg afwissend. Pepijn had echt een super dag en heeft 44 km zelf gefietst!We hadden nog geen idee waar we konden slapen en we hadden alleen een vaag adres van een overnachtings plek Telefoonnummer gevonden via Facbook en maar eens gebeld. Door wat Engelse en Duitse kreten kwamen we er achter dat er een plek moest zijn om te overnachten. Vanaf Potvelka was het nog 4 km omhoog naar onze slaapplek. Pittig stukje aan het einde van de dag, zeker als je niet weet waar je terecht komt. Eenmaal aangekomen is het een enorme meevaller! Wat een plek, boven een museum smederij een slaapzolder met goede bedden douche en wc. Zeer gastvrij ontvangen. Er werd gelijk een heerlijke eigengemaakte limo gebracht en buiten in de boomgaard konden we koken. Zelfs nog een ieniemienie winkeltje.

Dag 13 Potdvelka 73km 570hm camping Mureck €26,-
Wow wat een dag was dit, Een die we niet snel zullen vergeten. Maar eerst begonnen met een kop koffie, die we echt niet konden weigeren, bij onze gastheer en vrouw, wat een vriendelijke mensen, We moesten ook nog betalen dus alles gelijk geregeld. Het eerste deel van de route was nog flink klimmen voordat we zouden afdalen richting de Drau. Dit was een erg mooi stuk om te fietsen. Hoe dichter we bij Maribor in de buurt kwamen hoe minder mooi het werd, En het was ook erg warm vandaag. We moesten erg veel slingeren en draaien om op de route te blijven, veel drukke wegen oversteken en soms ook over de drukke weg moeten fietsen, hier hebben we de stoep maar even genomen. We hadden het laatste stuk langs de Drau nog een leuk fietspad verwacht, maar dit was niets meer dan een hobbelpad.

In Maribor bij het Stadion gegeten en de plannen gemaakt voor de rest van de dag. Ons doel was Spielfeld in Oostenrijk wat prima haalbaar moest zijn. Maribor nog uit gefietst en bij de supermarkt een ijsje en drinken gehaald. De wegen waren niet zo leuk en druk. Of we waren parallel aan de autosnelweg, kortom bikkelen. Voor de grens was het een desolaat grensgebied met alles wat daar bij hoort. De rij auto’s voor de grensovergang voorbij gefietst en de douane groette ons vriendelijk. We zijn weer in Oostenrijk.

De camping zou niet ver meer moeten zijn volgens het icoontje op de kaart. Op zoek naar de camping niets kunnen vinden. De Brandweer was aan het oefenen dus aan de brandweer mannen gevraagd waar we de camping was. Antwoord was “bestaat niet”. Is 15 km verder en o ja ook nog één op 5 km, maar dat was eigenlijk niets aldus de mannen. De camping op 15km had een zwembad. Mama zag dat niet zitten, “we hebben al zo’n pittige dag gehad” maar de kids hadden het zwembad al in hun hoofd. Uitgelegd dat ze dan nog 15 km moesten fietsen als ze wilden zwemmen, maar dit was geen probleem. Marit gooide de gang erin en via leuke weggetjes en lekker vlak langs de rivier in een klein uurtje op de camping aangekomen. Bij aankomst aanmelden in zwembad. “Ga eerst maar lekker zwemmen en de tent op zetten”, was de boodschap die we kregen “betalen kan tot 20.00” Wel regen s avonds dus in de tent gegeten poe poe dat was met dagje wel weer.

Dag 14 Mureck – Bad Radkersburg 25km 30hm Caming ParkTherme €24,-De tent droog kunnen afbreken en toen boodschappen in het dorp gedaan, we zaten net op de fiets toen de regen begon’en dan ook echt regen! Bij de grensbrug was een koffiestek in het oude douane kantoor, met de grenswachten buiten in de keet. Hier lekker 1.5 uur gezeten, koffie gedronken en Uno gespeeld. Af en toe werd er een busje aangehouden en gecontroleerd. Het was iets minder hard gaan regen. Met de kids het plan gemaakt. In een keer door naar Bad Radkersburg en daar de Thermen in. Allemaal regenkleding aan en in de zeikende regen op weg gegaan. Kids niet gehoord en goed door gefietst. Om 12.05 op de camping. Net de Receptie dicht. Wij de boel bekeken en boven op de droogzolder geluncht, omgekleed, kranten in de schoenen en alle natte spullen opgehangen. We hebben een briefje achtergelaten dat we naar het zwembad waren en later terug zouden komen. Heerlijk heel de middag in het zwembad gezeten en we kwamen het zwembad uit en het was droog. Alle kleding gewassen en het te drogen gehangen op de zolder. Kortom een fijne camping voor fietsers. Achter op de camping een klein tentenveld waar we heerlijk rustig konden kamperen.

Dag 15 Bad Radkersburg – Jennersdorf 52 km 502hm Camping Jennersdorf €33,-
Alle kleren schoon en droog. Zonneschijn en weer lekker op pad. Eerst nog bij de VVV een routeboekje gekocht van de Eurovelo 9 Dit is de route die we al vanaf Maribor volgen. Via de GPS gaat dit prima, maar voor iets meer overzicht en het te verwachten parcours is het toch handig om een boekje te hebben. Hierna een stuk redelijk vlak, steeds in de buurt van de Sloveense grens met echte grenscontrole op de kleinste landweggetjes. Langzaam komen we in een wijnbouw en fruitgebied wat het fietsen erg leuk maakt veel natuur en we kunnen echt merken dat dit gebied minder toeristisch is. In Anna am Aigen worden we met een hele steile klim het dorp ingestuurd hijgend en puffend en lopend komen we boven. Het is gelukkig ook een mooie plek voor de lunch waarbij we genieten van het uitzicht. Wat een leuke route met veel natuur en rustige weggetjes. De Camping in Jennersdorf heeft een doorgang naar het zwembad. Groot bad, niemand te bekennen, alleen wij. De kinderen genieten van het zwemmen en wij van de laatste zonnestralen.

Dag 16 Jennerdorf – Furstenfeld 18,6 km 166hm Camping Thermen Furstenfeld €27,-
Rustdag… Echte rustdagen hebben we niet maar een rustdag betekent dat we een klein stukje fietsen. Vandaag is dat naar Furstenfeld waar een van de grootste zwembaden van Oostenrijk zijn moest. We kwamen om 10.30 al op de camping aan. De baas van de camping was nog druk aan het poetsen en had nog even geen tijd. Wij maar lekker aan de koffie en rustig gewacht.

De ontvangst was hierna erg gastvrij met borrel en ondanks dat de camping propvol stond, was er nog een hoekje voor ons. Met het mega zwembad in de achtertuin hadden de kids maar 1 doel…. Zwemmen. En met de mega glijbaan van 116 meter lang waren ze niet te houden. Glijbaan helaas dicht dus aan de badmeester uitgelegd dat we speciaal voor dit mooie zwembad gekomen waren en er maar 1 dag zouden zijn, ging de glijbaan voor een uurtje toch open Joeppie!! Verder hebben we boodschappen gehaald en de kids zich in de speeltuin vermaakt. Aangezien we veel overtollige boekjes, folders en prullen hadden, hebben we alles in 2 enveloppen gestopt en aan de enige 2 Nederlanders op de camping gevraagd om het mee te nemen en in Nederland op de post te doen. Wij weer 3 kg lichter.

Dag 17 Furstenfeld – Hartberg 47 km 538 hm Camping Hardberg €21.40Echt een klimmen, dalen, klimmen, dalen dag. Mooie wegen veelal wat hoger boven het dal en veel door het bos wat op een warme dag als vandaag een uitkomst is. We belanden midden in de locale toertocht die 10km onze route volgt. Erg handig omdat alle wegen afgesloten waren voor auto’s en het publiek genoot van onze aanwezigheid. De finish van de fietswedstrijd was op de top. Wij werden ook flink aangemoedigd de berg op, Pepijn kreeg vleugels en was zo boven, wat een lol had hij. Het laatste stukje naar Hartberg langs een drukke weg over industrieterrein, maar wel met fietspad en Mc Donads hier het welverdiende ijsje. Camping was erg eenvoudig, maar prima zwembad was om de hoek dus de kids ook hun verdiende plons.

Dag 18 Hartberg – Friedberg 30km 560hm Camping Michaelihof €20,-
Niet heel ver vandaag, maar we gaan vandaag al beginnen aan de klim naar Monichkirchen die morgen op het programma staat. De camping is wat vaag, via Google wel wat info gevonden maar wat we moeten verwachten dat weten we nog niet. We gaan het wel beleven. De route is pittig maar niet moeilijk. In Friedberg zijn de wegen afgesloten maar wij worden overal vriendelijk doorgelaten met als gevolg dat we voor het podium van het dorpsfeest langs fietsen. Iedereen kan er wel om lachen. Na een steile afdaling komen we aan op de camping, wat een soort vrijplaats is. In een paar steekwoorden omschreven: Hippies, Paarden, Yurts, rommelig. Wij kunnen de lol er wel van inzien.
We gaan nog even op onderzoek uit in het dorp of morgen (maandag)de winkels wel open zijn, maar het is een nationale feestdag dus het ziet er naar uit dat we pech hebben. We gaan het morgen wel beleven.

Dag 19 Friedberg – Aspang-Markt (Wenen) 20km 538hm A&O Hostel €60,-Vandaag de klim naar Monichkirchen (967m) met een pittig steil begin over een grove klinkerweg, Eenmaal boven fietsen we parallel aan de hoofdweg naar boven, waarbij we het laatste stukje over de grote weg moeten fietsen, gelukkig worden we er al snel weer afgeleid en fietsen via het wandelpad het dorp in. De kinderen stelen de show en fietsen gezellig mee naar boven. Pepijn fietst ook alles zelf. Boven aangekomen is de bakkerij open, tijd voor koffie! Dat hebben we verdiend. Kort hierna begint het te regen en stroomt het terras leeg iedereen naar binnen. Wij kiezen voor een extra koffie en spelen een potje UNO.

Het lijkt wat droog te worden en stappen op om aan de welverdiende afdaling te beginnen. Het blijft echter miezeren. Volgens het boekje via de hoofdweg, maar de route bordjes wijzen ons gelukkig een landweggetje in en een prachtige afdaling volgt. Helaas denkt de regen ook weer te moeten beginnen. In de stromende regen komen we aan op het station van Aspang-markt met het idee om het plan voor de rest van de dag te maken en te lunchen.

De voorspelling is de rest van de dag regen…. Ons besluit, we gaan vandaag naar Wenen met de trein, een dag eerder als gepland, maar we hebben er zin in.Een groot deel en zeker het mooiste deel van de route zit er op. Nu een plek zoeken om te slapen en morgen verder fietsen lijkt ons nu geen goed plan. Hotel gebeld en er is plek. Met 2x overstappen waarvan 1x niet gepland zijn we op Wien HBF. 200M fietsen is ons Hostel /Hotel. De fietsen mogen binnen staan in de kelder. Prima Hotel met familiekamer. We koken buiten op het terras ons avondeten en de kinderen vermaken zich in de speelhoek.

Dag 20 Wenen 0 km 0 hm A&O Hostel €60,-
Dagje wenen Tram – Metro – Hunderwasser – speeltuin Kortom lekker dagje stad!

Dag 21 Wenen – Wenen 37km 176hm A&O Hostel €60,-
Dagje fietsen door Wenen, Wenen is een mooie stad om door te fietsen met een redelijk netwerk van fietspaden en routes. Je hebt helemaal niet het idee dat je door een grote stad gaat. We fietsen via de ring langs het centrum en de bezienswaardigheden / toeristen naar het Donau Inzel.
Aangekomen op het Donau Inzel fietsen we naar het noordelijkste puntje en weer terug. Het is heel mooi fietsen en geheel zonder auto’s. We hadden al uitgezocht dat er een mooie grote waterspeeltuin op het Inzel zou zijn waar we heerlijk gezeten hebben en de kinderen gespeeld. Via het Prater en Reuzenrad weer terug naar het Hotel/Hostel

Dag 22 Wenen – Harderwijk. 12Km 48 hm Nachttrein.
Laatste dag, aangezien de trein rond 15 uur vertrekt hebben we nog de tijd. We fietsen naar Volksgarten en dan door naar het Prater. Hier maken we een ronde met de Lilliputbahn door het park We bakken eieren in de speeltuin voor de lunch en genieten wederom van het mooie weer.
Rond 14.15 zijn we weer op het station waar de Railjet naar Salzburg vertrekt. Een vlotte overstap op Salsburg en we gaan door naar Munchen waar de Citynightline vertrekt. Ruim op tijd staat de trein klaar. Rustig onze spullen inladen en de kinderen in bed gelegd. Na een prima nacht komen we Nederland weer binnen rijden. Helaas gaat het bij Eindhoven mis en lopen we als nog 2,5 uur vertraging op. Niet leuk, maar een klein voordeeltje is dat we 50% van de reis vergoed krijgen. Rond 13 zijn we thuis. Einde vakantie!!!